Πώς αποτρέπεται ή αντιμετωπίζεται ο COVID-19;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της μετάδοσης του COVID-19.  Η καλύτερη στρατηγική για την αποφυγή της μετάδοσης είναι η σωματική απομάκρυνση (δεν επιτρέπεται να βρίσκεστε πολύ κοντά σε άλλους ανθρώπους), η υγιεινή των χεριών, η χρήση της μάσκας και τέλος να αποφεύγονται τα αγγίγματα στο πρόσωπο. Αυτοί που νοσούν με τον COVID-19 και οι επαφές τους είναι απομονωμένοι. Ωστόσο, πολλά άτομα με άνοια χρειάζονται φροντίδα και έχουν προβλήματα με τη μνήμη, τη σκέψη ή τη συμπεριφορά τους. Αυτά τα προβλήματα μπορούν να δυσχεραίνουν  σημαντικά τη σωματική απομόνωση και να αποτελέσουν πρόκληση για την εξασφάλιση κατάλληλων μέτρων ασφαλείας.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την υποκείμενη λοίμωξη. Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί, θα έχουν σχετικά ήπια λοίμωξη και θα αναρρώσουν σταδιακά.

Ωστόσο, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους έχει κάποια δυσκολία στην αναπνοή (αναπνευστική δυσχέρεια) και πολλοί θα αναπτύξουν πνευμονία.  Αυτό είναι συνηθέστερο στους ηλικιωμένους και σε εκείνους με άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης ή σε άτομα που καπνίζουν. Η θεραπεία με οξυγόνο απαιτείται συχνά για την αύξηση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.

Πηγή:Alzheimer Disease International, 9/04/2020. ADI releases a position paper on COVID-19. [Ηλεκτρονικό]

Available at:https://www.alz.co.uk/news/adi-releases-position-paper-on-covid-19-and-dementia