COVID-19 και Άνοια

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε πρόσφατη ενημέρωση για τον COVID-19 και την Άνοια.

Ο διεθνής οργανισμός για τη νόσο Alzheimer (Alzheimer’s Disease International – ADI) δημοσίευσε ένα κείμενο για το COVID-19 και την Άνοια, το οποίο η κ. Μαρία Γιακουμή, φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, αφού έλαβε άδεια από την ADI, μετάφρασε στην ελληνική γλώσσα για εσάς! Συνεχίστε την ανάγνωση!

 

9 Απριλίου 2020 – Ο διεθνής οργανισμός για τη νόσο Alzheimer (Alzheimer’s Disease International- ADI) μοιράζεται μερικές οδηγίες για τις δύσκολες αποφάσεις που κάνουν τα άτομα με άνοια, οι οικογένειες τους και οι φροντιστές τους, όσον αφορά την εισαγωγή σε νοσοκομείο και τη διαλογή κατά την περίοδο του COVID-19.

«Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις, αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Τα άτομα με άνοια αλλά και οι οικογένειές τους, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που πλήττονται πιο έντονα. Έχουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο και είναι φυσικό τα μέλη μας να συνεργάζονται εξαιτίας αυτής της κρίσης, να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να εργάζονται ομαδικά. Παρόλα αυτά  μάθαμε ακόμη ότι υπάρχουν σκληρές αλήθειες που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο επανασχεδιάσαμε τον διεθνή οργανισμό για τη νόσο Alzheimer (ADI), για να είμαστε στην πρώτη γραμμή για να παρέχουμε καθοδήγηση, τεκμηριωμένη πληροφόρηση και συνοχή, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τον αντίκτυπο στην κοινότητά, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται και να λάβετε καλύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις. Μείνετε ασφαλείς.» – Paola Barbarino, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ADI

COVID-19 και Άνοια

Είναι διαφορετικός ο COVID-19 για τα άτομα με άνοια

Πώς αποτρέπεται ή αντιμετωπίζεται

Πώς χορηγείται οξυγόνο

Πρόσθετες προκλήσεις που πρέπει να εξεταστούν για άτομα που ζουν με άνοια.

Συμπεράσματα

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος του COVID-19 είναι πρωτοφανής, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες όπως τα άτομα που ζουν με άνοια, τις  οικογένειές και τους φροντιστές τους. Η κατάσταση αλλάζει καθημερινά και πρέπει να μοιραστούμε πληροφορίες και κατευθυντήριες γραμμές βέλτιστων πρακτικών, καθώς γίνονται διαθέσιμα.  Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρέχονται σωστές πληροφορίες σχετικά με τη μείωση του κινδύνου έκθεσης στον COVID-19, τη φροντίδα στο σπίτι, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριλαμβάνονται τα άτομα με άνοια στις αποφάσεις σε σχέση με τη φροντίδα τους, τις δυνατότητες να σχεδιάσουν το πλάνο φροντίδα τους, μέσω πρώιμων σχεδίων φροντίδας και εκ των προτέρων οδηγιών. Οι οικογένειες των ατόμων με άνοια, έχοντας την σωστή πληροφόρηση μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς, πότε και πως να αναζητήσουν βοήθεια.

Ευχαριστίες από την ADI σε όλους τους συνεισφέροντες σε αυτό  κείμενο.

Principle authors: Gill Livingston and Wendy Weidner Key contributions from: Ali Atri (MSAP Chair), Ricardo Allegri, Paola Barbarino, Annie Bliss, Henry Brodaty, Serge Gauthier, Antonio Guaita, Chris Lynch, Jose-Luis Molinuevo, Mario Possenti, Glenn Rees, Eric Smith, Kate Swaffer, Huali Wang, Anders Wimo

Πηγή:Alzheimer Disease International, 9/04/2020. ADI releases a position paper on COVID-19. [Ηλεκτρονικό]

Available at:https://www.alz.co.uk/news/adi-releases-position-paper-on-covid-19-and-dementia

Πληροφόρηση για τον COVID-19 από τις Εταιρείες Alzheimer

Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συγγενών διαταραχών

Πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συγγενών διαταραχών δημιούργησε έναν οδηγό για τον Κορωνοϊο και την άνοια και περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες, ερωτήσεις και απαντήσεις, ιατρικές πληροφορίες, θέματα μοναξία και κατάθλιψη, ψυχική υγεία και εκτιμήσεις ΠΟΥ, οδηγίες για ανθρώπους με άνοια, τρόπους διαχείρισεις για τους φροντιστές, πρακτικές οδηγίες στο σπίτι, ιδέες και προτάσεις για το σπίτι.

Βρείτε το τεύχος εδώ:

Κορωνοϊός_και_Άνοια 

Ο φιλανθρωπικός σύλλογος στήριξης ατόμων με άνοια ΙΘΑΚΗ

Ο φιλανθρωπικός σύλλογος στήριξης ατόμων με άνοια ΙΘΑΚΗ ενεργοποίησε ειδικό αριθμό επικοινωνίας για τα άτομα με άνοια και τις οικογένειες τους. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί καθημερινά 9.00-17.00:

1482

 

Πρόληψη και COVID-19

Τι είναι η Κοινωνική Απομάκρυνση;

Τι είναι ο Κορωνοϊός;

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ DEMENTIA SUPPORT “MENOYME ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού και των χρόνιων παθήσεων που συνοδεύουν την αύξηση της ηλικίας. Άνθρωποι άνω των 65 ετών  έχουν φτάσει τα 524 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2010 (8% του συνολικού πληθυσμού) και αναμένεται αυτός ο αριθμός να τριπλασιαστεί έως το 2050 (1). Η άνοια είναι ένα τέτοιο σύνδρομο σχετιζόμενα με την Τρίτη Ηλικία, το οποίο επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες (τη μνήμη, τη σκέψη, τον προσανατολισμός, την κατανόηση, την υπολογιστική ικανότητα, τη μάθηση, τη γλώσσα και την κρίση), τη συμπεριφορά αλλά και τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Αναφέρεται ότι πάσχουν από άνοια 46.5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, 10, 5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, φτάνοντας το 2050 τα 131.5 εκατομμύρια (2). Το μεγαλύτερο ποσοστό  (84%) των ανθρώπων που νοσούν φροντίζεται στο σπίτι κατά κύριο λόγο από γυναίκες συζύγους ή κόρες. Οι φροντιστές κάνουν μεγαλύτερη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, γνωστική έκπτωση και έχουν υψηλά επίπεδα θνησιμότητας (3).

 

Σε μία τέτοια περίοδο λόγω των συνθηκών περιορισμού στο σπίτι, οι φροντιστές χρειάζεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την κοινωνική τους ζωή και να παραμείνουν στο σπίτι με τον άνθρωπο τους, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι συνέπειες που προκύπτουν από τη φροντίδα.

Η σελίδα αυτή απευθύνεται σε φροντιστές ανθρώπων με άνοια αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται ή εργάζονται μαζί τους. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου AlzheimerΑθηνών, έχουμε στόχο να σας προτείνουμε λύσεις για να διαχειριστείτε την καθημερινότητα για όσο διάστημα θα χρειαστεί να παραμείνετε στο σπίτι.

Η πρωτοβουλία δημιουργήθηκε από το Τμήμα Νοσηλευτικής για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με Επιστημονική Υπεύθυνη την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Δρ Ευριδίκη Παπασταύρου και συνεργάτες, Δρ Αρετή Ευθυμιου και Δρ Μελίνα Ευριπίδου .

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση των ασθενών με άνοια στο σπίτι μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινα 10.00-17.00 στο τηλέφωνο 25002285

 

  1. World Health Organization. Global Health and Aging [Internet]. National Institute of Health. 2011. Available from: papers2://publication/uuid/150A301A-0A61-489C-80D4-3C889BE672E2
  2. Prince M, Wimo A, Guerchet M, Gemma-Claire A, Wu Y-T, Prina M. World Alzheimer Report 2015: The Global Impact of Dementia – An analysis of prevalence, incidence, cost and trends. Alzheimer’s Dis Int. 2015;84.
  3. Colombo F, Llena-Nozal A, Mercier J, Tjadens F. Help Wanted? OECD Publishing; 2011. (OECD Health Policy Studies).