Μέσα στο κλίμα των ημερών, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε ποια είδηση είναι σημαντική και κυρίως αληθινή. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και ιδρυμάτων (IFLA) συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα κριτήρια σε μία καρτέλα. Ειδικά αναφέρουν ότι είναι σημαντικά 8 κριτήρια:
- Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την πηγή, το σκοπό και τα στοιχεία επικοινωνίας της ιστοσελίδας που διαβάζετε. Πολλές φορές, αυτές οι πληροφορίες είναι αρκετές για να συνεχίσετε ή όχι την ανάγνωση ενός κειμένου.
- Διαβάστε όλο το άρθρο που βρήκατε στο διαδίκτυο και όχι μόνο την πρώτη παράγραφο ή τον τίτλο, που μερικές φορές μπορεί να μην εκφράζει το υπόλοιπο κείμενο και στόχο έχει μόνο να προσελκύσει αναγνώστες.
- Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τον/την συγγραφέα. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές πληροφορίες, άρα είναι σημαντικό να δείτε τι υπάρχει για το συγγραφέα που σας ενδιαφέρει, είναι αξιόπιστος, μήπως ακολουθεί συγκεκριμένες πεποιθήσεις;
- Αναζητήστε και άλλες πληροφορίες σχετικά με το θέμα και άλλες παραπομπές. Συνήθως ένα άρθρο στο διαδίκτυο έχει παραπομπές για ανάγνωση. Είναι καλό να τις διαβάσετε για να επιβεβαιώσετε την αξιοπιστία αυτού που γράφεται, αλλά και για να συγκρίνετε τις απόψεις και τα στοιχεία με άλλα.
- Δείτε την ημερομηνία. Είναι συχνό φαινόμενο σελίδες να αναπαράγουν παλαιότερες ειδήσεις ως σύγχρονες. Βεβαιωθείτε ότι είναι η ιστοσελίδα που επισκέπτεστε ενημερώνεται τακτικά και αναφέρει την ημερομηνία της είδησης.
- Βεβαιωθείτε ότι η είδηση δεν είναι κωμική ή δημιουργήθηκε για σκοπούς σάτιρας. Μερικές ιστοσελίδες δημιουργούν θέματα κωμικά για να σατιρίσουν την επικαιρότητα. Βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για μία από αυτές τις σελίδες.
- Επιβεβαιώστε ότι το θέμα συμβαδίζει με τις δικές σας απόψεις. Δείτε εάν το κείμενο εκφράζει τις πεποιθήσεις σας.
- Ρωτήστε έναν ειδικό επί του θέματος. Συμβουλευτείτε για να επιβεβαιώσετε το κείμενο που διαβάσατε.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Διεθνή Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκονόμων και ιδρυμάτων (IFLA) μπορείτε να βρείτε εδώ