“Το να είστε ένας φροντιστής μερικές φορές κάνει δύσκολο να φροντίσετε τον εαυτό σας. Οι προτεραιότητες αλλάζουν με την πρόοδο της νόσου και η φροντίδα του εαυτού σας έρχεται τελευταία στην μακρά λίστα των βαρέων καθηκόντων. Η φροντίδα για ένα αγαπημένο άτομο δεν είναι ένα εύκολο έργο, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία να είστε φροντιστής και να ζείτε καλά. Το να είστε σε καλή ψυχολογική και φυσική κατάσταση σας βοηθά να παρέχετε μια ποιοτική φροντίδα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να φροντίσετε τον εαυτό σας:
- Κατά τη διάρκεια της ημέρας, βρείτε ελεύθερο χρόνο, ακόμη και αν είναι μόνο για μια ώρα ή λιγότερο για να κάνετε κάτι που μπορείτε να απολαύσετε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους (το διάβασμα μιας εφημερίδας, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, κάποια άσκηση ή χαλάρωση, μια βόλτα, μια βόλτα για ψώνια).
- Κάντε ένα διάλειμμα. Μια φορά τον μήνα κανονίστε να έχετε ρεπό. Κανονίστε ένα διάλειμμα με την υπόλοιπη οικογένειά σας, έναν γείτονα, έναν φίλο, έναν έμμισθο φροντιστή ή μια υπηρεσία, για να βεβαιωθείτε ότι κάποιος άλλος θα είναι μαζί με τον αποδέκτη φροντίδας.
- Πάρτε τηλέφωνο σε τακτική βάση έναν φίλο ή συγγενή. Προσπαθήστε να μείνετε σε επαφή!
- Εξασκηθείτε τακτικά. Μπορείτε να μην χρειαστείτε πολύ χρόνο, 30′ θα είναι αρκετά. Αν είστε χρήστης του Διαδικτύου, μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο και να εξασκηθείτε παράλληλα.
- Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.
- Κάθε φορά που δεν αισθάνεστε καλά (ψυχικά ή σωματικά), συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό (ΟΓ). Μην αφήσετε ένα πρόβλημα να μεγαλώνει!
- Δημιουργήστε ένα δίκτυο υποστήριξης. Ελάτε σε επαφή με άλλους φροντιστές με παρόμοιες δυσκολίες και με ειδικές οργανώσεις. Συμμετέχετε σε ομάδα ή σε εξατομικευμένα προγράμματα. Θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε την κατάσταση και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας όπως το άγχος, την κατάθλιψη και την ενοχή“.
- Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την πλατφόρμα Informcare