Η αρχική λίστα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος eLILY και εμπλουτίστηκε με πρόσφατα videos που μπορεί να σας φανούν ενδιαφέροντα. Περιλαμβάνει ενημέρωση τόσο για τη μνήμη, την άνοια, τα πρώτα συμπτώματα, την αντιμετώπιση των συμπεριφορικών διαταραχών, αλλά και ενημέρωση για τους φροντιστές.

Μία ταινία μικρού μήκους από τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Πιλάβιο.

Οι επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των ατόμων με τη νόσο Alzheimer μπορεί κάποιες φορές να οδηγούν τα αγαπημένα τους άτομα που τους φροντίζουν σε αγανάκτηση και θυμό όμως…..

  • Άνοια: Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε

Tα 5 αυτά videos παρουσιάζουν συνεντεύξεις νευρολόγων και άλλων ειδικών για την άνοια στο πλαίσιο τηλεοπτικών εκπομπών. Θέματα που συζητώνται: τι είναι η άνοια, οι μορφές άνοιας, τα συμπτώματα, οι διαγνωστικές εξετάσεις, η θεραπεία, και η πρόληψη της άνοιας.

  1. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη νόσο Αλτσχάιμερ (συνέντευξη της νευρολόγου Δρ Παρασκευή Σακκά)
  2. Άνοια: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε (συνέντευξη του Νευρολόγου, Οδυσσέα Καργιώτη για την εκπομπή Χαμηλή Πτήση) 
  3. Άνοια. Ποια τα πρώτα συμπτώματα και ποιες οι δυσκολίες (συνέντευξη του κ. Ευτύχιου Χριστοφίδη για την εκπομπή ΘΕΚΛΑ Μιλάμε Ανοιχτά) 
  4. Η νόσος του Alzheimer(ένα βίντεο από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία Νέστωρ για την παθοφυσιολογία της νόσου)
  5. 2οΕπεισόδιο 24 ώρες: Άνοια και Αλτσχάιμερ 2019
  • Ημερίδες για φροντιστές ατόμων με άνοια

  1. Ημερίδα για την Ημέρα του Φροντιστή 2019. Η Ανοϊκή πραγματικότητα και συμπεριφορά σε άτομα με άνοια. Ομιλητής Δρ Κωστής Προύσκας.
  2. Ημερίδα SetCare (2015)  . Η Ανοική πραγματικότητα και συμπεριφορές σε άτομα με άνοια (full version). Ομιλητής Δρ Κωστής Προύσκας
  3. Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2019. Ερευνητικές εξελίξεις στην άνοια. Ομιλητής Δρ Νίκος Σκαρμέας
  4. Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer 2019. Ζώντας καλά με την άνοια. Ομιλήτρια Δρ Παρασκευή Σακκά

Η Ελληνική εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών προχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Όλα για την άνοια», και όλες οι συναντήσεις είναι ανεβασμένες στο κανάλι της εταιρείας.

Ενδεικτικά θέματα:

  • Διαχείριση ενοχών και φροντίδα του εαυτού
  • Επιλέγοντας την αξιοπρέπεια
  • Γέλιο και άνοια
  • Ψυχολογικές επιπτώσεις του κορωναϊου
  • Τα συναισθήματα των φροντιστών και παρεμβάσεις
  • Ο ρόλος του φροντιστή

Και πολλά άλλα!!

  • Οι επαγγελματίες υγείας του Κέντρου Ημέρας “Franco Basaglia” ΕΠΑΨΥ οργανώνουν podcasts για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας. Στο 5οpodcast παρουσιάζεται το θέμα για τους φροντιστές ατόμων με άνοια και τους ηλικιωμένους για την περίοδο COVID-19.

“Η καραντίνα θα αργήσει να τελειώσει για εμάς»

Ανακοινώσεις για νεά webinars μπορείτε να βρείτε εδώ

MariasanaYoga

Τεχνική χαλάρωσης πριν από τον ύπνο. Αυτό το βίντεο, έχει στόχο να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Πολλές φορές κρατάμε την ένταση της ημέρας πηγαίνοντας να κοιμηθούμε και κατ’ επέκταση κρατάει ένταση και το σώμα μας. Επιστρέφοντας σπίτι μετά την εργασία μας, δεν έχουμε “αποκοπεί” από ότι προηγήθηκε και τα κουβαλάμε μαζί μας. Στόχος αυτού του ηχητικού βίντεο είναι να μάθει συνειδητά στο σώμα αλλά και τον νου μας να μπορούν να “ακούν” αυτά που θέλουμε όταν τα θέλουμε και να μη δρουν έρμαια των συνθηκών, των ορμονών, ή του στρες. “Όπως το σώμα, χρειάζεται άσκηση έτσι και νους χρειάζεται να “γυμναστεί” και να επαναπρογραμματιστεί κάποιες φορές”

Υπουργείο Υγείας Κεντρική Υπηρεσία

Η εκμάθηση της τεχνικής της διαφραγματικής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες που συχνά βιώνουν οι φροντιστές.

 

Για την ομάδα του eLILY

 Αρετή Ευθυμίου

Ιωάννα Μενοίκου

(Η ομάδα του eLILY για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελείται από την Επιστημονική υπεύθυνη, Δρ Ευριδίκη Παπασταύρου, Δρ Αρετή Ευθυμίου, Δρ Αντώνης Στυλιανίδης και την υποψήφια διδάκτορα, Ιωάννα Μενοίκου)

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *