Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με άνοια με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων των φροντιστών στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, το πρόγραμμα eLILY. Σε αυτή την ανάρτηση παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα του βιβλίου των ασκήσεων για τη σωστή αναζήτηση στο διαδίκτυο:

Μέρος της ικανότητας μας να βρίσκουμε και να χρησιμοποιούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο αποτελεί η εφαρμογή του καταλληλότερου τρόπο αναζήτησης αυτών των πληροφοριών. Όταν έχουμε ένα θέμα για το οποίο θέλουμε να μάθουμε περισσότερα, ψάχνουμε στο διαδίκτυο. Μερικές φορές μπορεί να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας, αλλά στο τέλος, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι πιο δύσκολο από ότι περιμέναμε. Μερικές φορές αυτό που έχουμε στο μυαλό μας μπορεί δουλέψει, ωστόσο υπάρχουν φορές που αυτό δεν συμβαίνει. Το να μην βρίσκουμε σχετικές πληροφορίες σε ιστοσελίδες, βίντεο ή άλλες πηγές μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε τι πήγε λάθος;.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά βήματα για το πως αναζητάμε στο διαδίκτυο.

  • Καθορίστε την ερώτηση σας. Εξετάστε την ερώτηση την οποία θέλετε να αναζητήσετε και να διαμορφώστε μια πρόταση π.χ. Ο άντρας μου τρώει πολλά γεύματα κάθε μέρα ακόμα κι όταν δεν είμαι εκεί. Πως μπορώ να διαχειριστώ αυτή τη συμπεριφορά;
  • Ορίστε τον πληθυσμό σας. Εξετάστε το συγκεκριμένο πληθυσμό και/ ή τη διαταραχή: άνθρωποι με άνοια (people with dementia), ηλικιωμένοι (older people), άνοια (dementia)
  • Καθορίστε το πρόβλημα σας. Εξετάστε τα συμπτώματα και τις κατηγορίες στις οποίες ανήκουν τα συμπτώματα. Έχοντας κατά νου το παραπάνω παράδειγμα, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι η διατροφική διαταραχή και οι διαταραχές συμπεριφοράς στην άνοια.
  • Καθορίστε τον βασικό λόγο για την αναζήτηση: Σκεφτείτε ότι θέλετε να αναζητήσετε τη διαχείριση αυτής της συμπεριφοράς: για παράδειγμα: πιθανές λύσεις (possible solutions), διαχείριση στο σπίτι (managing at home), αντιμετώπιση (cope with), θεραπεία (treatment options), επιλογές φροντιστών (carers options).
  • Τώρα έχετε το κυρίως θέμα της αναζήτησης σας: διατροφική διαταραχή στην άνοια, τον συγκεκριμένο πληθυσμό, και τις λέξεις που σχετίζονται στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Προσπαθήστε να τα συνδυάσετε στην μηχανή αναζήτησης με τους εξής συνδυασμούς:

Ηλικιωμένοι άνθρωποι (Older people) ΚΑΙ διατροφικές διαταραχές (eating disorders) ΚΑΙ διαχείριση (management)

Άνοια (Dementia) ΚΑΙ διατροφικές διαταραχές (eating disorders) ΚΑΙ λύσεις (solutions)

Άνοια (Dementia) ΚΑΙ διατροφικές διαταραχές (eating disorders) ΚΑΙ αντιμετώπιση (coping)

Άνοια (Dementia) ΚΑΙ διατροφικές διαταραχές (eating disorders) ΚΑΙ θεραπεία (treatment)

Άνοια (Dementia) ΚΑΙ διατροφικές διαταραχές (eating disorders) ΚΑΙ carers΄option (επιλογές)

Περισσότερες τέτοιες ασκήσεις μπορείτε να βρείτε στη δωρεάν εξ’αποστάσεως εκπαίδευση της πλατφορμας

https://elily.eu/e-learning-course/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *