Το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων, καθώς στις πλείστες εργασίες καθίσταται ως αναγκαίο εργαλείο αναζήτησης, αλλά και ως το πιο εύκολο και γρήγορο μέσο για τους ανθρώπους να αποκτούν συνεχώς καινούργιες γνώσεις. Με μόνο ένα click, έχεις μπροστά σου έως και 160.000 αποτελέσματα για μία και μόνο αναζήτηση! Από τα άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως πηγή πληροφοριών, δεν λείπουν φυσικά οι φροντιστές των ατόμων που πάσχουν από άνοια, αφού το 54,6%έχουν δηλώσει πως πρόσφατα έχουν ψάξει πληροφορίες για τη νόσο της άνοιας από το διαδίκτυο (Efthymiou et al., 2020)
Ποια τα χαρακτηριστικά των φροντιστών που ψάχνουν περισσότερο στο διαδίκτυο;
Μέσα από έρευνα του 2020, φάνηκε ότι τα άτομα που είναι πιθανότερο να ψάξουν στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με την άνοια είναι γυναίκες, άτομα μικρότερα από 65 ετών, με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και είναι εργαζόμενοι. Επίσης, αυτοί που νοιάζονται για το άτομο το οποίο φροντίζουν, φαίνεται ότι ψάχνουν και περισσότερο για να παρέχουν όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα. Ωστόσο, φαίνεται πως τόσο ο χρόνος που διαθέτει ο φροντιστής, όσο και η εμπειρία που έχει, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναζήτηση μέσω του διαδικτύου. Δηλαδή, αυτοί που έχουν περισσότερο χρόνο ξεκούρασης και αυτοί με τη μικρότερη εμπειρία, τείνουν να ψάχνουν πιο συχνά στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και την παροχή φροντίδας (Efthymiou et al., 2020)
Αναζήτηση μέσω του διαδικτύου ή επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο; Τι από τα δύο προτιμούν οι φροντιστές;
Η απάντηση είναι και τα δύο! Κατ’ ακρίβεια οι έρευνες έδειξαν πως τα περισσότερα άτομα που φροντίζουν άτομα με άνοια, θα προτιμούσαν ένα μεικτό τρόπο εκμάθησης, που θα περιείχε τόσο συναντήσεις με φυσική παρουσία με κάποιον επαγγελματία υγείας, όσο και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής μάθησης (Efthymiou et al., 2020)
Τι είναι αυτό που ψάχνουν οι φροντιστές όταν αναζητούν στο διαδίκτυο;
Οι πλείστοι από τους φροντιστές που εργάζονται φαίνεται ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο έρευνας στο διαδίκτυο, αναζητώντας πληροφορίες για το πώς να παρέχουν σωστή και καλύτερη φροντίδα. Δεν υπολογίζουν όμως κάτι πολύ σημαντικό, που θα έκανε την αναζήτησή τους αποτελεσματικότερη! Αυτό είναι η επικοινωνία και δικτύωση με άλλους φροντιστές υγείας, η αλληλεπίδραση και η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών. Φανταστείτε να έχετε τη δυνατότητα να μοιραστείτε αυτά που σας ανησυχούν με άλλους ανθρώπους που μπορεί να έχουν τις ίδιες ανησυχίες και εμπειρίες με εσάς, δυσάρεστες αλλά και ευχάριστες. Να μπορείτε να ανταλλάξετε σκέψεις και ιδέες με σκοπό την καλύτερη φροντίδα των ανθρώπων που αγαπάτε και σας χρειάζονται. Γιατί να θυμάστε πάντα, ότι δεν είστε μόνοι! Υπάρχουν εκεί έξω χιλιάδες φροντιστές με τους οποίους μπορείτε μέσα από τη χρήση του διαδικτύου να έρθετε σε επικοινωνία, να δώσετε και να λάβετε υποστήριξη και χρήσιμες πληροφορίες. Εδώ και δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί ομάδες στα κοινωνικά μέσα (social media) σε Ελλάδα και Κύπρο για τους φροντιστές, όπου μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Κάντε και εσείς λοιπόν την αρχή!
Μην ξεχνάτε να φροντίζετε κι τον εαυτό σας!
Εσείς, ως φροντιστές, νοιάζεστε, προστατεύετε, εκπαιδεύετε και φροντίζετε το άτομο που σας χρειάζεται και το κάνετε όσο καλύτερα μπορείτε. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε και να αισθάνεστε οι ίδιοι καλά για να μπορείτε να προσφέρετε φροντίδα στα άτομα που σας χρειάζονται. Δεν είναι κακό πού και πού να κάνετε ένα διάλειμμα, να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Είναι εντάξει να λαμβάνετε ψυχολογική υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Το διαδίκτυο σου προσφέρει και αυτή την δυνατότητα. Εκτός δηλαδή από την παροχή πληροφοριών, την υποστήριξη προγραμμάτων με συνομηλίκους ή/και επαγγελματίες, την εκπαίδευση, το διαδίκτυο προσφέρει και τη δυνατότητα ψυχοθεραπείας (Williamsetal, 2019)
Αθηνά Μαυρομμάτη
Φοιτήτρια τμήματος Νοσηλευτικής
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Efthymiou A, Papastavrou E, Middleton N, Markatou A, Sakka P
How Caregivers of People With Dementia Search for Dementia-Specific Information on the Internet: Survey Study, JMIR Aging 2020;3(1):e15480
Williams KN, Perkhounkova Y, Shaw CA, Hein M, Vidoni ED, Coleman CK. Supporting Family Caregivers With Technology for Dementia Home Care: A Randomized Controlled Trial. Innov Aging. 2019 Oct 16;3(3)