Οι εφαρμογές αποτελούνται από σύνολο λειτουργιών και είναι ένας σύγχρονος τρόπος για τη δημιουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών για τις κινητές συσκευές (smartphones, tablets, laptops). Στην Κύπρο και στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εφαρμογών για φροντιστές ατόμων με άνοια. Ειδικότερα αναφέρουμε μία εφαρμογή που είναι διαθέσιμη και επικαιροποιημένη στην ελληνική γλώσσα:

Διάνοια

Η ΔιΆνοια προσφέρει Νοητικές Ασκήσεις έτοιμες για χρήση, προτείνει δραστηριότητες που μπορεί ο φροντιστής να κάνει μαζί με τον ασθενή, διαθέτει ημερολόγιο των ασκήσεων και υπενθυμίζει δραστηριότητες.

Παράλληλα, υπάρχουν και δύο ακόμη εφαρμογές που ενώ έχουν ανακοινωθεί δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο διαδίκτυο: Η εφαρμογή Elephant, η οποία απευθύνεται σε άτομα που πάσχουν από άνοια, αλλά και στους φροντιστές τους και η εφαρμογή auDi-o-Mentia.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Apps4Carers αναζητήσαμε και αξιολογήσαμε συστηματικά εφαρμογές και ιστοσελίδες κατά την περίοδο 2016-2018  για τους φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων. Παράλληλα μέσω του Apps4carers και της συνεργασίας διαφορετικών φορέων, αναπτύξαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη χρήση των εφαρμογών:

Δείτε εδώ πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές από το google play

Δείτε εδώ πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές από το app store

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ (διαθέσιμες στην Αγγλική γλώσσα) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Alz & Dementia, Alzheimer’s Daily companion

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

Αυτή η εφαρμογή περιλαμβάνει άμεσες συμβουλές και πρακτικές οδηγίες για όλες τις συμπεριφορές και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φροντιστές (500 οδηγίες και πρακτικές λύσεις).
Dementia Support

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

Η εφαρμογή Dementia Support στοχεύει στην παροχή υποστήριξης για όσους φροντίζουν ανθρώπους με άνοια στο σπίτι.  Η εφαρμογή προσφέρει γνώση για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με άνοια και οι φροντιστές τους.
DementiAssist

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

 

Η εφαρμογή υποστηρίζει τους φροντιστές στη διαχείριση ενός ατόμου με άνοια. Οι συμπεριφορικές διαταραχές παρουσιάζονται (επιθετικότητα, θυμός, διέγερση ή άγχος, απάθεια, σύγχυση, βηματισμός, φωνές, ψύχωση, αντίσταση στο μπάνιο, αντίσταση στο ντύσιμο, αντίσταση στο φαγητό, αντίσταση στη στοματική υγιεινή, κλοπή, συλλεκτικότητα, σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά, προβλήματα ύπνου, το φαινόμενο του ηλιοβασιλέματος και η περιπλάνηση. Όλες αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται μέσω από 4 κατηγορίες: σωματικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αιτίες. Όταν ο χρήστης επιλέγει τις πιο σχετικές αιτίες, παρουσιάζονται τρόποι αντιμετώπισης. Δείτε εδώ το tutorial

 

House of memories

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  App Store

Αυτή η εφαρμογή είναι ένα πρόγραμμα δι’ αναμνήσεων για την υποστήριξη των ανθρώπων με άνοια και των οικογένειών τους. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί αντικείμενα και αρχεία από το Μουσείο στο Liverpool.
Memory box

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

Η εφαρμογή Memory Box έχει στόχο να αποτελέσει ένα μνημονικό βοήθημα και ένα κίνητρο για συζήτηση ανάμεσα σε φροντιστές και άτομα με άνοια. Περιλαμβάνει υλικό οπτικό, μουσικό, προτάσεις για συζήτηση, και ενίσχυση της μνήμης. Περιλαμβάνει πληροφορίες για διασημότητες, σημαντικά γεγονότα, μέρη και θέματα του 20ου αι.  Ο χρήστης μπορεί να σώσει τις αγαπημένες του αναμνήσεις στο σημειωματάριο.
Mood tools

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

Η εφαρμογή Moodtools περιλαμβάνει ημερολόγιο, δραστηριότητες βασιμένες στη συμπεριφορική θεραπεία, πλάνο ασφάλειας, δοκιμασίες και videos. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με πολλούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Pacifica (Sanvello for Stress & Anxiety)

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

Η εφαρμογή Pacifica προσφέρει εργαλεία βασισμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία για τη χαλάρωση, το διαλογισμό και την ανίχνευση της διάθεσης.
Relaxation techniques

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play

Μία εφαρμογή που διευκολύνει την προοδευτική μυική χαλάρωση.

 

Self-help anxiety management

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε  Google play και App Store

 

Η εφαρμογή Πρόγραμμα Αυτοβοήθειας για τη διαχείριση του Άγχους είναι ένα τρόπος να παρακολουθείτε το άγχος σας με γραφική αναπαράσταση και 25 τρόπους αυτοβοήθειας: πληροφορίες για το άγχος,  τρόπος σκέψης και άγχος, σωματική χαλάρωση, νοητική χαλάρωση, υγεία και άγχος, καθοδήγηση για την εφαρμογή του προγράμματος αυτοδιαχείρισης, κλειστό κοινωνικό δίκτυο όλων των χρηστών της εφαρμογής. εξωτερική σύνδεσμοι.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2018. Πολλές νέες εφαρμογές έχουν δημιουργηθεί από εκείνη την περίοδο έως και σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω τρεις:

Cognihealth
A walk through dementia 
Dementia Guide Expert 

Περισσότερες εφαρμογές μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα Health and Social Care/ Apps4Dementia

Για την αξιολόγηση των εφαρμογών χρειάζεται να ακολουθείτε κριτήρια και να μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

  • • Είναι η εφαρμογή επικαιροποιημένη (update status);
    • Ο σκοπός της εφαρμογής ανταποκρίνεται σε αυτό που αναζητάτε;
    • Πόσοι χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή;
    • Ποια είναι η μέση αξιολόγηση της εφαρμογής;
    • Είναι η εφαρμογή αξιόπιστη;
    – Υπάρχει ιστοσελίδα για την εταιρεία/φορέα της εφαρμογής
    – Εάν αποτελεί προϊόν ανεξάρτητου προγραμματιστή αναφέρει το όνομα του και την ιστοσελίδα του;
    – Ο προγραμματιστής έχει συνεργαστεί με κάποιο επίσημο φορέα ή παραπέμπει σε επίσημες πηγές για ότι αναφέρει;
    • Ζητάει η εφαρμογή σας εγγραφή και προσωπικά στοιχεία και εάν ναι, πώς προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα
    • Λειτουργεί η εφαρμογή χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο;
    • Είναι η εφαρμογή δωρεάν ή έχει κόστος;

 

 

Για την ομάδα του Apps4Carers

Αρετή Ευθυμίου

Την ομάδα του Apps4Carers για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελούν οι: Δρ Αρετή Ευθυμίου, Δρ Θεολογία Τσιτση και η Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος, Δρ Ευριδική Παπασταύρου.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *